Böcek ilaçlama;ev ,ofis, iş yeri, fabrika, gıda üretimi yapan alanlarda çoğunlukla uygulanmaktadır.Aynı zamanda böcek ilaçlama uygulamaları bahçe, park, site, sera, tarla, apartman girişi gibi açık alanlarda da uygulanmaktadır.Bireysel yöntemlerle haşere ve kemirgenlerle mücadele etmek başarılı sonuçlar vermemektedir.Çünkü ortamda var olan böcek ve kemirgen türüne göre özel ilaçlar belirlenerek profesyonel kişiler tarafından ilaçlama uygulamaları yapılmalıdır.Bireysel uygulamalar böcek ve kemirgenleri etkisiz hale getirmediği gibi daha büyük problemlerin yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.Günümüzde çok sayıda amatör firma tarafından böcek ilaçlama uygulamaları yapılmaktadır.Bu kişiler kullandıkları kalitesiz ilaçlar ve yanlış ilaçlama teknikleri sebebiyle etrafa tehlike saçmaktadırlar.Böcek ilaçlama uygulamalarının alanında uzman bir kadroyla hizmet veren, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı, profesyonel firmalar tarafından yapılması çok önemlidir.
Böcek,fare veya parazitler, çok sayıda türe sahiptir. Hızla üreyen ve etkili ilaçlama yapılmadığı takdirde zarar vermeye devam eden canlı türleridir. Haşere grupları nemli ve sıcak bölgelere yuva yapmayı severler. Böcek ve kemirgenler; sağlığımıza zarar verdiği gibi, maddi hasarlara da yol açarlar.Yaz aylarının gelmesiyle böcek ve kemirgen türlerinin sayısında çok fazla artış görülebilmektedir. Bu canlı türleri pis ortamlarda yaşadıkları için bünyelerinde birçok mikrop ve bakteri barındırırlar.Böcek ve kemirgenlerin taşıdığı mikrop ve bakterilere maruz kalmamak için en doğru çözüm yolu ilaçlama yaptırmaktır.Yaşam alanların hızla yer edinen böcek ve haşere gruplarına karşı ilaçlama yapılmadığı takdirde bu zararlı canlıların sayıları gün geçtikçe artarak sağlık sorunlarına ve maddi hasarlara sebebiyet verecektir.
Dış mekanlar için yapılan böcek ya da fare ilaçlama uygulamaları, zararlı canlıların iç mekanlara girişini engellemekte önemli bir unsurdur. Bununla birlikte, açık alanlar için yapılan ilaçlamalarda, kullanılan böcek ya da fare ilaçları etkisini yitirmeyecek şekilde muhafaza edilmeli ve istenmeyen canlıların iç mekanlara girişi önlenmelidir. Kapalı alanlar için yapılan böcek ilaçlaması, sağlık açısından son derece mühim olduğu üzere, ortamda bulunan gıda maddelerinin ve eşyaların zarar görmemesi açısından da büyük önem taşır. Bilhassa, gıda üretim alanları, fabrikalar, cafe ve restoran gibi yiyecek alanlarında düzenli olarak ilaçlama yapılması, oldukça önemlidir. Taşıdığı zararlı mikroorganizmalar ile bulaşıcı hastalıklara yol açan hamam böceği, gümüşçün, tespih böceği gibi haşerelerin yanı sıra; çoğunlukla kanalizasyon gibi alanlarda yaşayan kemirgen türleri kapalı alanları kirlettiği gibi, mikropların yayılmasına da yol açmaktadır. Bunun yanı sıra; pire, tahtakurusu ve bit gibi, kan emerek beslenen ve canlılara virüs bulaşmasına yol açan haşerelere karşı da gerek kapalı, gerek açık alanlarda önlem alınması şarttır.
Ülkemizde en fazla karşılaşılan böcek türü, hamam böcekleridir. Bu böceklerin beş bin türü bulunmaktadır. İnsanların besinlerine zarar veren bu böcekler birçok mikrobun taşıyıcılığını yaparlar.En çok görülen bir başka haşere türü ise parazitlerdir.Kene, tahtakurdu, tahtakurusu, pire gibi canlılar insan ve hayvan kanı emerek beslenirler.Dolayısıyla bu canlılardan bulaşıcı hastalıklar geçmektedir.Bu haşere türlerinin insanları ısırması sonucu ciddi alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.Haşerelerden kurtulmak için profesyonel ilaçlama hizmeti almak şarttır.Evlerde en çok karşılaştığımız haşere türleri; halı böceği, gümüş böceği, karınca, güve, sivrisinek gibi hızla üreyen canlı türleridir.Zehirli haşereler grubunda ise;yılan, çıyan, akrep yer almaktadır.Zararlı haşere gruplarına sıvı ve toz içerikli ilaçlar kullanılarak ilaçlama yapılmaktadır.Zehir taşıyan haşere grupları kapalı alanlara girer ve gizlenerek yaşarlar.Tehlike yaratan bu böcek türlerine karşı dikkatli olmak gerekir.Tüm haşere türlerinden profesyonel ilaçlama hizmeti alarak kurtulmanız mümkündür.
İlaçlama uygulamalarında en önemli unsurların başında haşere ve parazitler ile mücadele için kullanılan böcek ilaçları gelir. Haşere ilaçları, sağlık açısından hiçbir sakınca içermeyecek nitelikte olmalı zararlı canlılara karşı, kesin çözüm sağlamalıdır. Böceklerle mücadelede en sık karşılaşılan sorunlardan biri, haşere probleminin ilaçlama yapıldıktan kısa bir süre sonra tekrar etmesidir. Zira kullanılan birçok böcek ilacı, haşerelere karşı kısıtlı etki sağlamaktadır. Ortalama olarak ayda bir yumurta bırakan haşereleri tamamen yok edebilmek için, kalitesi yüksek haşere ilacı kullanmak şart olduğu gibi, uygulamanın alandaki tüm sorunu çözebilecek dozda yapılması da büyük önem taşır. Kullanılacak ilaç miktarı, alanın büyüklüğüne ve alandaki haşere yoğunluğuna göre belirlenmeli; aynı şekilde uygulama alanın her noktasına etki edebilecek düzeyde gerçekleştirilmelidir. Alelade ve profesyonellikten uzak yöntemler ile gerçekleştirilen uygulamalar, etkili sonuç vermeyeceği gibi, haşere sorununun tekrarlamasına da yol açabilmektedir. Dolayısıyla; haşere ilaçları Sağlık Bakanlığı onayına sahip olmalı ve uzman ilaçlama şirketleri tarafından uygulanmalıdır. Kalitesiz böcek ilaçları, sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceği gibi, uygulamadan sonuç alınmasını da engelleyecektir.
Genellikle hamam böceği ilaçlama uygulamalarında kullanılan ek ilaçlar, pire ve bit gibi parazitlere etki etmeyeceği gibi, bu haşerelerden kurtulmak için sıvı ilaç kullanılmalıdır. Ziraat ve kimya mühendisleri tarafından hazırlanması gereken böcek ilaçlarının Sağlık Bakanlığı kıstaslarına uygun olması ve bakanlık tarafından onaylanmış olması gereklidir. Yasal olmayan ilaçların uygulanması ciddi zehirlenmelere sebebiyet vereceği gibi, ölümlere dahi yol açabilmektedir.
Böceklere karşı uygulanan ilaçlar kadar, ilaçlama uygulama teknikleri de çok önemlidir. Kalitesiz ilaçlarla yapılan uygulamalar sonuç vermeyeceği gibi maddi kayıplara da neden olacaktır.Böcek ilaçlama uygulamaları Sağlık Bakanlığı’ndan onayı bulunan profesyonel firmalara yaptırılmalıdır. Haşere ilacının türüne göre belirlenen ilaçlama yöntemi kapalı alanlarda genellikle sisleme (buharlama) yöntemi ile yapılır. Bu sıvı ilaçlama tekniğinde, ortamda ilaçlama elemanı dışında kimse bulunmamalı ve ortam belirli bir süre kapalı tutulmalıdır. İlacın kapalı alanın her noktasına dağılmasını sağlayan sıvı ilaçlama yönteminde eşyaların ve gıda maddelerinin zarar görmemesi gereklidir. Bu nedenle gıda maddeleri hava almayacak biçime kapatılmalı ve elektrikli cihazların elektrik bağlantısı kesilmelidir. Bununla birlikte, kaliteli ve iz bırakmayan özelliğe sahip, zararlı kimyasal içermeyen böcek ilaçları kullanılmalıdır. Profesyonel haşere ilaçlama servisleri tarafından yapılması şart olan sıvı uygulama için amatör yöntemler ciddi zehirlenmelere sebep olabilir. Dolayısıyla bu hususta dikkatli davranılmalı ve Sağlık Bakanlığı onayı bulunmayan firmalardan kesinlikle destek alınmamalıdır.
Sıvı ilaçlama yönteminin yanı sıra, katı ya da jel ilaçlar da etkili şekilde uygulanmalıdır. Böcek ilaçlama yöntemleri, haşerenin ve alanın türüne göre belirlenmeli ve bu unsurlar baz alınarak yapılmalıdır. Yanlış yöntemler ile gerçekleştirilen ilaçlama uygulamaları, zararlı canlıları yok edemeyecektir. Dolayısıyla böcek ya da kemirgen ilaçlamaları etkili yöntemler kullanan ve profesyonel elemanlara sahip olan firmalara yaptırılmalıdır.
En sık ilaçlama yapılan kemirgen türleri farelerdir. Lağım faresi, tarla faresi, ev faresi gibi türlere sahip olan bu kemirgenler, iyi gizlenebildiğinden, yok edilmesi oldukça zor olan zararlılardır. Fareleri yok etmek için kaliteli ve yüksek etkiye sahip sıvı ya da katı ilaçlar ile fare tuzakları kullanılabilir. Ancak haşerelerden farklı olarak akciğer solunumu yapan farelere karşı, kokulu sıvı ilaçlar kullanmak, hem açık hem de kapalı alanlarda en etkili sonucu vermektedir. Sıvı ilaçları ile birlikte, takviye fare ilacı da kullanılarak yapılan uygulamalar ise bu kemirgen türlerinden kesin olarak kurtulmayı sağlar.
Hem soğuk havalarda hem de sıcak havalarda, açık ve kapalı alanlarda sıklıkla görülen kemirgenlerden kurtulmak için; fare tuzağı, fare yapıştırıcısı ya da kapan gibi yöntemlere sıklıkla başvurulur. Ancak bu yöntemler, farelere karşı çoğunlukla etkisiz kalmaktadır. Zira fareler, hızlı üreyen omurgalılar olmasının yanı sıra, öğrenme özellikleri sayesinde tuzaklara karşı dikkatli davranır. Dolayısıyla basit tuzaklar, farelerden kurtulmak içine etkili bir çözüm değildir. Bunun yanı sıra, tuzaklar yoluyla ortamdan uzaklaştırılan fareler, alana yeniden girebileceği gibi, alandaki bakteri ve mikroplar yok edilmemiş olacaktır. Bu nedenle fare ilaçlaması
Sıvı fare ilaçları ile birlikte, kapalı kutulara gizlenmiş zehirli yiyecekler de fareleri yok etmek için etkili bir yöntemdir. Bilhassa, açık alanlar ile yüzölçümü büyük mekanlarda, sıvı ve katı fare ilaçları bir arada kullanılabilmektedir. Fare türleri baz alınarak, özel şekilde hazırlanması gereken kemirgen ilaçları, ilaçlama yapılacak bölgeye etkili şekilde uygulanmalıdır. Basit teknikler ya da profesyonel olmayan fare ilaçlama şirketleri aracılığı ile yapılacak uygulamalar, kemirgenlere karşı hiçbir çözüm sağlamayacaktır.
Böcek ilaçlama hizmeti alacağınız firmanın Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olması şarttır.Aksi takdirde uygulanan böcek ilaçları zehirlenmelere sebebiyet verecektir.Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli onaylara sahip olmayan firmalardan ilaçlama hizmeti talep etmemelisiniz.Günümüzde çok sayıda yasal olmayarak böcek ilaçlama uygulaması yapan kişiler bulunmaktadır.Bu kişiler çoğu insanın sağlığına ciddi zarar vermektedir.Kalitesiz ilaçlarla uygulanan ilaçlama yöntemleri haşere ve fareler üzerinde etki göstermediği gibi maddi kayıplara neden olmaktadır.İlaçlama hizmeti alacağınız firmanın mutlaka çalışma ruhsatına ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış belgelerine bakmalısınız.Profesyonel hizmet veren firmalar gerçekleştirmiş olduğu ilaçlama işlemlerinden sonra size yapılan çalışmanın raporunu takdim etmektedir.
Fiyatları ucuz olan amatör firmalara aldanmamalısınız.Bu firmalar tarafından kullanılan kalitesiz ilaçlar nedeniyle ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.Kalitesiz ilaçlarla uygulanan işlemler böcek ve kemirgenleri etkisiz hale getirmeyeceği gibi hızla üremeleri için zaman kazanmalarına sebep olacaktır.
Haşere ve kemirgenlere karşı ilaçlama uygulamaların ücreti; ilaç miktarı ve ilaçlama yapılacak mekanın büyüklüğüne göre belirlenmektedir. İlaçlama fiyatları, firmalara göre farklılık gösterebilir. Fakat unutmamalısınız ki ucuz ilaçlama fiyatları ile hizmet veren firmalar, genellikle kalitesiz böcek ilaçları kullanarak amatör uygulamalar gerçekleştirmektedir.Bu ölçekte, ekonomik ilaçlama fiyatları ile hizmet veren firmaların iyi şekilde araştırılması ve sağlık bakanlığı onaylarının kontrol edilmesi gereklidir. Bununla birlikte, pahalı ilaçlama fiyatları ile uygulama yapan ilaçlama şirketlerinin de; kullandıkları böcek ilacı ve ilaçlama kalitesi araştırılmalı ve bu doğrultuda hizmet alınmalıdır.